Een persoonlijk woord bij den aanvang
Dit boek gaat vele dingen zeggen, die in den regel onuitgesproken blijven. Daarom zal het mij menige onaangenaamheid bezorgen. Dat weet ik, omdat ik mijne medemenschen en hunnen aard, ontoelaatbaar te achten, hetgeen zij niet gewend zijn, zoo langzamerhand heb leeren kennen.
Reeds om die reden zou ik het dus niet eerder hebben kunnen schrijven. De arts, die met de eischen van zijne practijk heeft rekening te houden, kan zich niet veroorloven van den gewonen weg af te wijken.
Maar wie zich vrij gemaakt heeft, – wie zeggen kan, wat hij voor juist houdt, die heeft ook de plicht dat te doen. Zoo moet ik dus neerschrijven, wat ik als juist heb leeren zien. Ik zou het mijzelven niet kunnen vergeven, indien ik het naliet. Want het is dringend noodig, dezen weg te wijzen; te veel leed wordt geleden, dat kan worden vermeden; te veel vreugde verzuimd, die levensgeluk zou kunnen verhoogen.
Ik heb thans ook den goeden leeftijd voor dit werk, en een voldoende voorbereiding. De man der wetenschap, die zich meer dan een kwart-eeuw lang aan theoretische en practische vraagstukken heeft gewijd; de schrijver, die aan vele en velerlei gedachten vorm heeft gegeven; de vrouwenarts met uitgebreide ervaring; de vertrouwde van vele mannen en vrouwen; de mensch, aan wien niets menschelijks, de man, aan wien niets mannelijks vreemd is gebleven; de echtgenoot, die geluk en leed van het huwelijk heeft ervaren; de man-van-vijftig-jaren eindelijk, die geleerd heeft het leven met wijze resignatie te beschouwen, die te oud werd om nog jeugd-domheden te doen, maar te jong gebleven is ‘um ohne Wunsch zu sein’; – zij alle tezamen kunnen, ééne pen voerend, tot dit werk geroepen zijn.
De onaangenaamheden, waarop ik zooeven doelde, zou ik mij door het kiezen van een pseudonym kunnen besparen. Ik zal van deze mogelijkheid geen gebruik maken, omdat ik voor wetenschappelijke opvattingen met mijn wetenschappelijken naam wil opkomen, en omdat raadgevingen, die in den grond beschouwd ethische beteekenis hebben, aan werking verliezen, indien zij onder anonymiteit worden verstrekt.
Zo zal ik mij dan de onvermijdelijke verdrietelijkheden kalm laten welgevallen, in de hoop, in de overtuiging zelfs, dat velen – ook al zullen zij het niet willen uitspreken – in de stilte van hun geluk een woord van dank zullen prevelen.
Val Fontile
MINUSIO-LOCARNO,
SWITZERLAND.
21.6.’23.
Een persoonlijk woord bij het begin
Ik heb in meer dan tien jaar ervaring als trainer/coach ook wekelijks gehoord van mensen dat, ‘daar bij ons thuis niet over werd gesproken’. Seks, misbruik en aanverwante onderwerpen worden nog regelmatig liever verzwegen. Als vader van drie kinderen begrijp ik dat overigens, want het is makkelijker om onderwerpen als sexualiteit of andere onderwerpen waar schaamte, trots, eer, een rol spelen te vermijden, of ‘voor je uit te schuiven’.
Het voordeel van deze tijd is, dat geen van de onderwerpen op maatschappelijk vlak (in de meeste Westerse of verwesterde landen) vallen onder ontoelaatbaar, of taboe. De sexualiteit is sins het begin van de vorige eeuw drastisch gewijzigd en in vele hoeken van het maatschappelijk leven, zoals muziek, kunst, reclame, televise/film en vooral internet zijn tegenwoordig de meest perverse van toen gewoon geworden voor velen van nu.
Ik verwacht nu eerder kritiek van mensen die het aanstootgevend vinden dat mijn verhalen gaan over mannelijke mannen en vrouwelijke vrouwen.
En in tegenstelling tot van de Velde, heb ik nergens rekening mee te houden. Ik was ooit werknemer bij een onderneming met aanzien en had zelf een bedrijf, maar op het moment dat ik dit schrijf heb ik niet veel meer te verliezen. Ik beschouw mezelf als een vrij en soeverein mens.
Ik schrijf deze woorden om een aantal redenen. Ik vind het onderwerp fascinerend en gun het mijn eigen kinderen en alle kinderen van de wereld, kennis tot zich te kunnen nemen die ik zelf graag had gehad, alvorens mijn liefdesleven aanving. Tevens kan ik uit een rijke ervaring putten, waarbij ik heb geëxperimenteerd, fouten heb gemaakt en vele hoogtepunten heb gekend 😉 Tevens hebben spirituele medicinale planten en oosterse kunsten veel bijgedragen, bijvoorbeeld in het activeren of openen van de Khundalini energie.
Ook ik hoop dat velen die dit lezen in stilte, of uitgesproken in persoon of bijvoorbeeld online hun dankbaarheid zullen uitten.
Huist ter Heide 10-1-2024
Inleiding door J. JOHNSTON ABRAHAM.
DIT is het boek over de fysieke problemen van het huwelijk waar we allemaal op hebben gewacht. Het moest geschreven worden; en precies op deze manier geschreven: sober, wetenschappelijk, volledig, zonder een vleugje erotiek, en toch met een aanhoudende toon van hoog idealisme.
Er zijn meer dan genoeg boeken over dit onderwerp verschenen. De meesten van hen hebben aan hetzelfde gebrek geleden, namelijk dat ze zijn geschreven door mensen met onvolledige medische kennis.
Dr. Van de Velde, die jarenlang leiding gaf aan de Gynaecologische Kliniek van Haarlem, beschikt over alle wetenschappelijke kwalificaties die nodig zijn om met gezag over dit onderwerp te schrijven. Bovendien is hij blij dat hij de gave bezit, die bij een wetenschapper nogal zeldzaam is, van een duidelijke literaire stijl. Hij kan schrijven om interesse te wekken, maar ook om te informeren. Daarom kan zijn boek met zoveel vertrouwen worden aanbevolen aan iedere arts die het welzijn van zijn patiënten ter harte neemt. Artsen moeten tegenwoordig over dit onderwerp kunnen adviseren. De spreekkamer is de moderne biechtstoel, en het is de plicht van de leden van de medische beroepsgroep om definitief en nauwkeurig advies te geven over elk probleem op het gebied van de seksuologie dat hen met eerlijke bedoelingen wordt voorgelegd. Hoevelen van ons kunnen naar waarheid zeggen dat we daartoe bekwaam zijn? Helaas zijn er niet veel, want het onderwerp is, voor zover ik weet, nog nooit eerder zo eenvoudig en beknopt gepresenteerd. Dergelijke informatie is tot nu toe verborgen gebleven in verspreide artikelen in vele talen. Hier is het verzameld door de industrie en tot homogeniteit gevormd door de wijsheid van deze vooraanstaande Nederlandse gynaecoloog.
In dit boek zullen dan ook alle gegevens gevonden worden die betrekking hebben op de fysiologie en techniek van seksueel contact, duidelijk vermeld, zonder pruriency of schijnbescheidenheid – met andere woorden, wetenschappelijk.
Door dit te schrijven heeft Dr. Van de Velde de medische professie bij hem in het krijt gezet. Niemand van ons zal waarschijnlijk alles accepteren wat hij zegt. Maar we zullen er allemaal wijzer van worden als we hem gelezen hebben.
Het is een boek dat in de bibliotheek zou moeten staan van iedere arts die zijn patiënten niet als ‘gevallen’ beschouwt, maar als mensen, mensen die aan zijn zorg zijn toevertrouwd.
HARLEYSTRAAT, W. I.
J. JOHNSTON ABRAHAM.