Tip: Zorg dat je een fijn boek hebt en een lekkere pen.
Als je digitaal wilt schrijven, dan zijn er behoorlijk wat apps voor.
Zelf gebruik ik een mindmap programma.

Mijn dagboek ervaring

Ik ben niet iemand die elke dag schrijft in een dagboek. Soms begin ik een nieuw dagboek en dan ebt de inspiratie na een tijdje weg. Uiteindelijk pak ik het toch weer op en schrijf ik weer een aantal pagina’s vol.

Papier en/of digitaal

Ik schrijf vaak op papier. Het vervelende is, dat het veel lastiger is om tekst terug te vinden. Daarom schrijf ik nu ook digitaal. Eens in de zoveel tijd print ik de teksten uit en stop ik die in een map. Het voelt fijn om het op papier te hebben.

Ik houd een dagboek bij omdat:

  • ik mijn gedachten, gevoelens en emoties een plek kan geven.
  • ik gedachten makkelijker uit mijn hoofd kan zetten.
  • Ik ervaringen die voor mij belangrijk zijn later terug kan lezen.

Het is waardevol om in mijn dagboek terug te lezen. Emoties die ooit heel heftig voelden, kan ik nu met meer afstand heel anders ervaren. Ik kan hier van leren en erop reflecteren.

Een dagboek…

Beschrijft de belevingswereld van één ziel.
‘ik weet uit ervaring dat dagelijkse notities een onmisbare bijdrage vormen bij het onderzoek naar meer waarheid en werkelijkheid bij het hanteren van de ‘eigen-ik’.

‘Na wat ik in Jakarta beleefde (als jonge journalist) zou ik mij voortaan uitsluitend laten leiden door eigen waarneming met een extra toegevoegd mechanisme om op mijn hoede te zijn voor mogelijke vooroordelen, die ik van elders zou kunnen hebben meegenomen.

‘aan de hand van meer waarheid omtrent het verleden wordt de werkelijkheid beter hanteerbaar, zodat onze belevingswereld zich niet voortdurend verliest in fantasie en onwerkelijkheid.’ p. 6

– Willem Oltmans, ‘Het dagboek als Camera Obscura’

‘By not remembering the past, we are condemned to repeat it.’
- George Santayana

Log in with your credentials

Forgot your details?