Cognitieve dissonantie in de media

Ten eerste: hoe weet een media kanaal of een inlichtingendienst dat x aantal mensen in Nederland in [zulke] theorieën ‘geloven’? Geven ze daarmee toe gesprekken af te luisteren? Telefoons af te tappen? Te trollen op sociaal media? Hoe weet [je] wat iemand gelooft? Ik vind het al moeilijk een beeld te krijgen van wat mijn eigen naasten geloven. Van wie weet jij, lezer, wat ze geloven? 

Ten tweede: Het ene artikel zegt dat het gaat om honderdduizend mensen. Het andere artikel zegt dat het gaat om 21 procent, ofwel: 3.570.000 mensen.

Ik wil stellen dat alle Nederlanders geloven in een ‘machtige elite’… velen noemen het echter anders, geven er andere woorden aan. 

Wanneer bijvoorbeeld een president een oorlog is begonnen gebaseerd op een leugen en niet voor een tribunaal hoeft te verschijnen of wanneer een minister meer dan 5 miljard euro kwijt is en je legt dat aan mensen voor dan zullen veel mensen iets zeggen in de trant van: ‘sommige mensen komen nou eenmaal overal mee weg’. Huh? 

Hoezo komen bepaalde mensen overal mee weg? Is dat dan een hele grote groep. Zijn het ‘willekeurig’ een aantal mensen die dat ‘privilege’ hebben? Of zou het hier gaan om een specifieke groep? Rijk of arm? Met veel of weinig ‘macht’? 

Zijn er dus niet veel meer mensen die er van uitgaan dat er een kleine groep is, die zichzelf beschouwen als ‘elite’, in de zin dat men het vermogen heeft boven de wet te handelen? Want wat is ‘er mee wegkomen anders’?

Hoe komen mensen eigenlijk aan het idee? Het is niet iets dat wordt onderwezen op school. Hoe komt men er bij? Nemen deze mensen zoiets als het internationaal oorlogstribunaal serieus? Of de lokale ‘rechtsinstanties’, zoals rechters en aanklagers? 

Ten derde: Is het eigenlijk wel een privilege? Wat zou de oosterse filosofie er over zeggen? Hoe werkt Karma eigenlijk? Zouden het steeds dezelfde zielen zijn die incarneren op zogenaamde ‘hoge’ plekken? Of zou het rouleren?

Ten vierde: Hoe ziet het er uit in de toekomst? Digitaal geld en AI die er op kan toezien precies wat waar naartoe gaat? Overal camera’s en geluidsopnamen via telefoon en computers? Zijn er dan nog mensen die ergens meer weg kunnen komen? Hoe dan? 

Ten vijfde: Hoe voelt het om te leven, zonder het nodig te hebben? Zonder iets te verbergen te hoeven hebben? Hoe zit dat bij jou? Stel de hele wereld zou mee kunnen kijken? 

Kortom, er lijkt binnen de reguliere media nogal een verschil van inzicht te bestaan, over hoeveel mensen wat geloven. En ik denk zelf dat het moeilijk zou zijn om iemand te vinden, die gelooft dat het er eerlijk aan toe gaat in de wereld. Dat iedereen zich te verantwoorden heeft en naar dezelfde maatstaven wordt beoordeeld. Ieder mens noemt het alleen anders. Geen samenzwering, maar een logisch gevolg van hoe men overtuigd is dat de wereld in elkaar zit. Het is nou eenmaal zo dat….. 

Gevalletje cognitieve dissonantie? 

Gelukkig is de enige constante dat alles aan verandering en groei onderhevig is. Zelfs de moraal. Hoe lang het ook mag duren. 

NOS Nieuws

Maandag, 12:27

‘AIVD: complottheorieën over ‘machtige elite’ ernstige dreiging

Complottheorieën over ‘een kwaadaardige elite’ die in Nederland ‘de macht in handen heeft’, vormen op lange termijn een ernstige bedreiging voor de veiligheid in Nederland. Dat concludeert de AIVD in het jaarverslag over 2022. Volgens de inlichtingendienst geloven meer dan honderdduizend mensen in Nederland in zulke theorieën.’

Lees verder op: https://nos.nl/artikel/2471755-aivd-complottheorieen-over-machtige-elite-ernstige-dreiging

Een op vijf Nederlanders gelooft in complot­theorieën, verschillen met andere Europese landen groot

Liefst 21 procent van de Nederlanders denkt dat een kleine, geheime groep mensen stiekem alle belangrijke beslissingen in de wereldpolitiek neemt. Nog eens een vijfde twijfelt: ze zijn het met zo’n stelling niet eens, maar ook niet oneens.

Maarten Keulemans12 januari 2023, 13:50

Tags:
0 Comments

Leave a reply

no©2024 or any other year

Log in with your credentials

Forgot your details?