CK1 Het fysieke lichaam

Je hebt 1 lichaam. 

Het is ook een geheel. Het is niet zo dat je soms een deel thuis laat toch? Waar je gaat, je neemt er alles van mee. 

Het lichaam bestaat vervolgens, afhankelijk van hoe men kijkt, uit een ontelbaar aantal onderdelen, aspecten. 

Het bestaat voornamelijk uit water

En dat is samen met lucht, adem, vuur en aarde…..

Emoto…. Water reageert, laat zich vormen. Emoties, gedachten hebben invloed op water. En dus op ons lichaam. 

De gemiddelde mens, krijgt in het reguliere niet veel informatie en kennis over het lichaam. 

Specialisten, kunnen een leven lang bezig zijn met een onderdeel van het lichaam en zullen moeten toegeven, dat desondanks, het niet ‘allemaal’ helder en duidelijk is. Ook al wordt er gekeken naar alleen een orgaan, werking van hersenen, het hart en zeker de darmen. Zelfs in deze tijd van computers en geavanceerde techniek lijken we niet tot een concluderend, volledig sluitend beeld te komen van ons lijf. 

En dat, terwijl het niet zo lang geleden is, dat men er in Japan achter kwam dat men in het westen de lichamen van dode mensen open sneed, om ze te onderzoeken, en te beschrijven / tekenen, om de werking ervan te willen en kunnen begrijpen. 

Wie zou voor het eerst de conclusie hebben getrokken, dat bij het slachten van een kip of een koe het heel duidelijk is, dat verreweg de meeste ‘onderdelen’ voor het grootste deel overeenkomen. De vleugels zijn dan wel geen handen, en men doet er iets anders mee. Desondanks, de maag, het hart, de longen, de botten, nagels, de huid (met en zonder begroeiing). De overeenkomsten zijn groter in aantal dan de verschillen. De meeste verschillen zijn eerder een subtiliteit dan wezenlijk anders en bij de 1 aanwezig en de ander afwezig. 

Opvallend is ook dat de gemiddelde mens meer lijkt te weten, en willen weten, van onderwerpen, ver buiten zichzelf, en relatief beperkte kennis heeft over zijn of haar eigen lichaam. Zelf vind ik het lichaam een boeiend iets. Niet alleen die van mij zelf. 

1 van de dingen waar ik graag naar kijk, hoe vaak ik het ook heb gezien, is de inleiding van de BBC documentaire: ‘The human body’. 

De opsomming van een gemiddeld leven….. Ik blijf het fascineren vinden. 

Lichaam vooral autonoom, onbewust. 

Veel van wat er in je lichaam gebeurt heb je geen bewustzijn op. Het ademen, aanmaken van hormonen, aansturen van organen, verteren van voeding…. het kost energie, maar we hoeven er als het ware niet ‘bij stil te staan’. In die zin gaat het als vanzelf. 

Net als bij het groeien en de instincten. `Een deel van onze ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld het leren lopen doen we gewoon door na te doen. Door te willen doen ook vooral. Grappig genoeg zijn dingen als vallen en zwemmen al gelijk niet meer zo vanzelfsprekend om te leren. Stoeien overigens wel. Daarvan heb ik wel gemerkt dat daar een natuurlijke drang voor ontstaat.

Het groeit en ontwikkeld dus, en daar zit een bewust aspect aan. Op vele manier kan men het lichaam dingen leren. Leren eten, bewegen, ontspannen, …… en zelfs de energie leren voelen. 

Mensen kunnen en doen veel met hun lichaam. In deze tijd, zijn veel mensen niet in verbinding met hun eigen lichaam. Het overgewicht is daar duidelijk een uiting van. Maar ook mensen die een hele dag zitten, werken zonder beweging en dan sporten om dan in huis weer het liefst alles als vanzelf te willen laten gebeuren. 

Er lijkt soms wel een smet op alles dat als gewoon beschouwd wordt. Maar daar later meer over als we het over de omgeving, de community, gaan hebben. Help me onthouden iets te zeggen over het onderwerp ‘welvaartsziekte’, het is niet een heel vrolijk onderwerp, maar ik heb mijn scriptie voor de Shiatsu opleiding erover geschreven, en een aantal aspecten vind ik relevant om te noemen. 

Het leren over je lichaam kan veel slimmer dan men nu doet, als je het mij vraagt, maar dat ga jij niet vragen. Tenminste, ik vermoed dat je niet dagelijks bezig bent met de mogelijke tekortkomingen van het huidige schoolsysteem.’ 

Hira kijkt me vragend aan 

‘Ik heb nog een andere leermeester in de Shiatsu gehad, Yoshi Sensei. Het was tijdens een shiatsu les dat hij de groep studenten erop wees dat de wijsheden in spreekwoorden en gezegden overeenkomen, op vele manieren, met Oosterse denkwijzen op het vlak van de geneeskunde. 

Ik weet nog dat ik toen na de les dacht: ‘hoe kan het nou zijn dat ik ver in de 30 ben en iemand uit Japan mij uitlegt dat een spreekwoord als ‘het hart op de tong hebben’, zo wezenlijk betekenisvol is.  Het leefde tot dan toe niet bij mij. 

Hira kijkt me glazig aan.

‘Ik zal je een voorbeeld geven. In Nederland zeggen we: ‘je gal spugen’. Voor zover ik heb kunnen waarnemen komt dat 100 procent overeen met een zeer gevoelige galblaasmeridiaan aan de zijkant van je been, bij mensen die met opgekropte woede rondlopen. Een massage kan dan wel ontspanning bieden, maar tegelijkertijd is het uiten van mogelijke boosheid of woede iets dat de oorsprong wegneemt en niet zozeer het symptoom bestrijd. Zo heeft het voor mij dus waarde. 

Hebben jullie in Japan gezegden met organen er in? Of lichaamsdelen?’

Hira: ‘dat weet ik eigenlijk niet, nooit zo bij stilgestaan.’ 

‘Oh en als je veel wilt leren met je lichaam, val dan niet in de valkuil dat je er gelijk goed in wil zijn.  Denk in termen van 80/20. Yoga bijvoorbeeld, super waardevol, of een massage techniek. Leer de basics van een aantal dingen. Zonder gelijk yogi of masseur te willen zijn. 

Typisch advies van een beroepsgeneralist. 

Dus Hira, leer je lichaam kennen. Je hoeft niet stapels boeken te lezen Ofer de anatomie en de fysiologie. Laat staan de pathologie. 

Leer kennen, wat voeding met je doet. Door verschillende voeding tot je te nemen en te voelen. Zeker ook door voeding te onthouden, te vasten, en met bepaalde dingen te tijd te stoppen die mogelijk standaard in je dieet zitten. 

Dit geld net zo goed voor bewegen. Vindt iets dat bij je past, dat je geregeld kan doen, en wees af en toe nieuwsgierig naar iets nieuws. Zoek de ruimte op en iets dat past bij je bouw en leeftijd. En je hoeft me niet te geloven als ik zeg, dat ik op het oog kwetsbare mensen de meest krachtige dingen heb zien doen met hun bijna naakte lichaam in de sneeuw op een berg bij gevoelstemperatuur -15. En vervolgens wat dat met iemands lichaam deed. Sommigen zullen zeggen anekdotisch. Ik ga liever uit van eigen waarneming, al is het van 1 persoon, dan hele onderzoeken op papier, waar ik nog nooit iets concreets van heb mogen vernemen. 

Tags:

Log in with your credentials

Forgot your details?