Shohreh Feshtali
Ik werd gegrepen door het levensverhaal van Shohreh Feshtali, te gast bij Jorn Luka in de Trueman show. Met een messcherpe analyse over de huidige maatschappelijke situatie en haar paralel met haar geboorteland Iran en de machtsovername.
Vaak reageren mensen op de video’s die ik ze doorstuur met: ‘dat heb je zeker van Facebook, maar die werken met een algoritme en zo krijg je dus alles te zien wat jou ‘mening’ bevestigd’.
‘https://www.youtube.com/watch?v=2QKA8qQvJSo’
Als ik kijkt om iets negatiefs te vinden, zodat ik de inhoud niet werkelijk tot me hoef te nemen, is er altijd wel wat te vinden.
- ‘Ik vind die man maar arrogant’
- ‘Heel interessant, maar dat ene onderwerp waar over gesproken wordt geloof ik niet’
- ‘Er worden aannames gedaan, maar wat is dan hun bron’?
- Dat is geen echte journalistiek, want er zijn alleen maar gasten waar de interviewer het mee eens is.’
- ‘Internet is vervuild en houdt alles alleen maar in stand, iedereen kan alles maar roepen.’
- ‘Ik vind die uitspraken maar gevaarlijk, want een bepaalde leider in WO2 had ook dergelijke uitspraken, maar wat wil iemand ermee?’
- ‘We gaan het nooit eens worden, ik heb gewoon een ander mensbeeld.’
Telkens als ik dan toch iets zag waarvan ik dacht, hier kan iemand gewoon niet omheen, was er tot mijn verbazing toch altijd weer iets niet goed aan en kwam het weer niet tot een inhoudelijke dialoog. Of het nou gaat om een arts, wetenschapper of professor…
Shohreh verkondigd niet zomaar ‘een mening’, ze heeft geen persoonlijk gewin, komt zeker niet arrogant over….ze heeft hetgeen ze vertelt zelf ervaren. Ze heeft meer ervaren dan de meeste mensen in een heel leven.
Ik voelde me afgelopen jaar regelmatig gefrustreerd, machteloos, boos en verdrietig, Dat voelt zo klein vergeleken met wat zij heeft doorgemaakt. Daarmee wil ik niet mezelf tenietdoen, maar zet het wel in perspectief. Het helpt en inspireert me om boven mijn emotie te staan en me er niet teveel door te laten meeslepen.
Shohreh vertelt:
‘Ik ben de technologie heel dankbaar, hoe kon ik anders zo goed aan informatie komen, ik kan met 1 klik alles vinden wat ik wil, als je maar zoekt op de juiste manier.’
Daar zit voor mij alles in:
Internet op zich is niet ‘slecht’, het is de manier waarop er gebruik of misbruik van wordt gemaakt die er toe doet.
Geneeskunde op zich is niet ‘slecht’, artsen doen fantastische dingen, het is de manier waarop we als mensen afhankelijk worden gehouden.
Onderwijs op zich is niet ‘slecht’, het is de manier waarop kinderen klaargestoomd worden voor een leven in de ratrace die niet deugt.
Hetzelfde geldt voor technologie, geweldige uitvinding de koelkast en de wasmachine, we hoeven niet helemaal terug naar de oertijd, maar we leven nu in uitersten, waarin we denken dat dieren producten zijn die we goedkoop kunnen consumeren, maar we willen ook niet geconfronteerd worden met de realiteit, want dan vergaat de eetlust….
Nee ik ben geen ‘klimaatprobleem-ontkenner’, ik ben de eerste die ziet dat plastic een groot probleem vormt, maar het ‘klimaat probleem’ in de schoenen schuiven van de burger, terwijl er bomen gekapt worden om bio brandstof van te maken, oftewel bio-energie?
Ondertussen laat men, onder het mom van, belangrijk voor dieren en insecten, alle bomen, takken, herfstbladeren liggen. Wordt gedroogde koeienmest voor brandstof gebruikt? Hoezo is er dan nog een stikstofprobleem? Het zijn juist inheemse mensen die vanuit traditie dood hout verbranden en levende bomen laten staan.
Zoals Shohreh helder verwoord,
‘Doe er niet aan mee, laat je niet afleiden, blijf bij de kern van een verhaal.’
‘Mensen bang maken voor een onzichtbare vijand, die je niet kan zien, maar je moet je continue verdedigen, dan word je helemaal gek. Met allemaal regels en eisen die mensen in de war brengen. Alles is gebaseerd op speculaties.’
Het hele C verhaal is gebaseerd op speculaties, dus we kunnen het wel hebben over maatregelen, of mondkapjes wel of niet werken, of 1,5 meter afstand zinvol is, maar dat is allemaal afleiding.
Er wordt steeds gesproken over hetgeen wat komen gaat, ‘een golf, een nieuwe variant, een nieuwe lockdown etc’, allemaal projecties die niet te verifiëren vallen, maar waar wel steeds nieuwe maatregelen op gebaseerd worden.’
De kern klopt niet en als je met elkaar het kan hebben over deze kern en werkelijk kan kijken naar de cijfers, dan ben je snel uitgepraat, want dan zul je zien dat het niet klopt en is verder praten niet relevant.
Mijn (onze) conclusie afgelopen jaar was en is:
- Stoppen met meedoen (lees meer hierover op mijn website)
- Focus op fysieke, mentale, spirituele gezondheid
- Focus op gezin
- 70% delen op sociaal media is positief opbouwend (is niet hetzelfde als comfortabel), 30% kritisch
Levensverhalen, zoals die van Shohreh, vind ik zo waardevol en van betekenis, laten we luisteren naar elkaars verhalen, zo schrijven we samen geschiedenis…
Op weg naar ware vrijheid.